SPELEOTOLİA Projesi Kapsamında Ege Faaliyeti
Ezgi Ünal İmer hocamızın yürüttüğü SPELEOTALİA projesi kapsamında Ege Bölge'sinde bulunan çeşitli mağaralardan dikit örneği toplamak için yaptığıımız faaliyetin güncesi...
16 Haziran 2019 tarihinde saat 10.00 da Ankara'dan hareket eden Orhan Karaman, Ezgi Ünal İmer, Eren Çankaya'dan oluşan ekip MAD Bursa'dan gelerek ekibe katılan Attila Ülgen ile Dikili'de AGZ otelde buluştuğunda akşam olmak üzereydi. Dikili'de (17 Haziran) Nebiler Mağaraları diye anılan Rum Mağarası,İkiz Mağara, Ağlayan Mağara ve Saklı Mağara ismi verilmiş olan 4 mağaradan Ağlayan Mağaraya girildi. Yoğun su girişi olan Ağlayan mağarada sarkıta rastlanmadı 20-30 civarı yarasa gözlendi. Çevredeki diğer 3 mağaranın küçük kaya oyukları niteliğinde olduğu bilgisi alındı. İkiz mağaraya gidilerek bakıldı.Kayda değer bir veri gözlenmedi.
Faaliyetin ilk mağarasında aranan jeolojik örneklere ulaşamamak moralleri bozdu. Günün ikinci mağarası olan Izmir Selcuk`ta Bayrakci -1 magarasina girmeden önce Selçuk girişinde Sofra çöp şiş gözleme lokantasında yemeğimizi yedik; meraklısına tavsiye edilir. Bayrakçı 1 mağarası koordinatlardan faydalanılarak arazide dolaşarak tesadüfen bulundu .Rehbersiz bulunması bıraz zor.Kırık dikit örneklerini toplamak amaciyla 5 mt derinliğindeki mağaraya Eren Çankaya girdi. Mağaradaki bütün sarkıt ve dikitlerin kırıldığı görüldü.Tren yoluna çok yakın olması nedeniyle demiryolunun yarattığı titreşimlerin bu oluşumlara zarar vermiş olabileceğini düşündük. 2 örnek alındı.Daha sonrasinda Mugla Milas`a gidildi ve orada Milas Han otelde yerleştik. Milas ta Alo 24 adlı restaurant tavsiye üzerine denendi. Tavsiye edilir. Ertesi gün (18 Haziran) Milas`ta, aynı zamanda turistik olan Gökçeler Kanyonu'nda İncirliin Magarası'na girildi. Ancak yetkililerden izin ve numune alma konusunda uzun bir süre beklemek zorunda kaldık. Arkeoloik buluntuların olduğu mağaralarda Sadece valilikten izin almanın yeterli olmadığını müze müdürlüğünün de onayı ve refakati gerektiğini biraz zaman kaybederek anladık. Bekleme esnasında bölgedeki başka mağaraların da olduğu bilgisiyle kırık dikit bulmak amacıyla Eren, Attila ikilisi olarak Çatal Mağarası'na girdik. Ancak bol miktarda oklu kirpi oku ile karşılamamıza rağmen arzuladığımız jeoloik numune bulmamız mümkün olmadı.İncirliin'den topladığımız örneklerle, Marmaris`e geçerek Somaklikaya mağarası'na girdik. Somaklıkaya Mağarası'nın koordinatlarından faydalanarak mağarayı bulmamız mümkün olmadı.Sonunda Marmaris Karaca mahallesi muhtarının yardımıyla mağarayı bulduk. Ancak geçmiş yıllarda yapılan yol çalışmaları nedeniyle oluşan çamur mağaraya akmış. Dere yatağında yer alan düden niteliğindeki mağaranın zemininde, gelen çamurun oluşturduğu balçık nedeniyle dikit bulmak mümkün olmadı.
Ayni gün Fethiye`ye hareket edildi ve orada Ideal Pansiyon`da kalindı. Fethiye'de Yengeç restaurant tavsiye edilir. Ancak Arkadaşlarıyla buluşan Eren Fethiye balık pazarındaki balık lokantalarını aşırı kabalık ve curcuna nedeniyle tavsiye etmedi.Ertesi gun, 19 Haziran`da Fethiye`de Girmeler Magarası'na girildi. Bu kez önce Fethiye müzesine uğradık Müze müdürü Emel Özkan'ın yakın ilgisi ve yardımıyla uzun bir sohbetten sonra Girmeler Mağarası'ndan örnek aldık. Aydin Nazilli'ye hareket edildi, Orada da Nazilli ogretmenevinde kalindı. 20 Haziran son günde de Aydin Karacasu`da bulunan Sırtlanini Magarası'na giris yapmak için Afrodisias müzesine uğrayarak bize eşlik edecek arkeolok ile birlikte mağaraya ulaştık. Valilikten gelen çevre korumacıların da ekibe katılmasıyla kalabalık bir ekip mağaraya girdik. Sırtlanini Jeolojik örnek anlamında en verimli mağaramız oldu ve oradan da Ankara`ya dönüş yapıldı. Kisacasi 16 - 20 Haziran 5 günlük bir arazi planlayan Ezgi Ünal İmer,bu sürede kalacak yer, yol masrafi, yemek ve ekipman proje tarafindan karşılandığı için elimizi cebimize attırmadı.
21.06.2019 Attila Ülgen