Lömbürdekini Faaliyeti- Yarasa Peşinde (23 Şubat 2020)

Lömbürdekini Faaliyeti- Yarasa Peşinde (23 Şubat 2020)

Derneğimizin de katkı koyacağı, dernek üyemiz Tarkan Hoca'nın yürütücüsü olacağı bir proje için ön araştırma yapmak üzere Lömbürdekini ve Hamamboğazı Mağaraları'na gittik. Bu yazı faaliyetlerimizin ilk kısmı olan Lömbürdekini Mağarası Faaliyeti'ni anlatıyor.

Bir faaliyete gidiyorsak birden çok işi aynı anda çıkarmalıyız. Dernek faaliyetlerimizin temel mottosu sanırım bu. Bu faaliyetlerde de değişen bir şey olmadı. Aslında Tarkan Hoca’nın yarasalarla ilgili yürüteceği proje için mağaralara bakmaya gidecektik. Hazır gitmişken Tarkan Hoca’nın ilk dikey mağaraya girişi, Burcu’nun döşeme yapması gibi kimi başlıkları da aradan çıkartalım demiş olduk. 23 Şubat’ta yola çıkarken Ankara’da derneğimiz tarafından daha önce bilinen, ancak katılımcıların hiçbirinin daha önce girmediği bir mağaraya gidiyorduk. Mağaranın yerini Tarkan Hoca biliyordu ve sabah 09.00 da dernekte buluşup yola çıktık.

Akyurt’ta Petrol Ofisi’nde bulunan restoranda yemek yedik. Tarkan Hoca’nın restoranda çalışan Tahsin Bey’e dair hikayelerini dinledik. Kısacası kendisi çok saygılı ve isim uydurmak konusunda çok yetenekli birisi. :) Yemeğin ardından yolda Burcu’nun Tarkan Hoca’ya yarasalarla ilgili sorduğu sorular videoya çekilmeliydi. Zaten daha sonrasında Tarkan Hoca’yla yarasalara dair yapacağımız sunuşun (https://www.youtube.com/watch?v=0jelRB_wRDo&t=6s) öncüsünün bu diyaloglar olduğu söylenebilir. :)

Mağaranın ağzı yola çok yakın. Yoldaki cepte aracı durdurduktan sonra hazırlanıp mağaraya doğru yürüdük. Mağara ağzının yola bu kadar yakın olması gerçekten büyük avantaj. Faaliyete dair her şeyi kolaylaştırıyor. Hemen mağara ağzına gittik ve Burcu’nun döşeme yapmak için Mustafa’yla olan diyaloglarını dinledik. Bize garip gelen şey daha önce içerde döşeme yapılmamış olması. Bizim eskiler boltlara kıyamadığı için olsa gerek mağaranın en dışında kurdukları istasyonla mağaraya girmişler. (Çılgınca :)) Gerçi o günün koşullarını bilemiyorum. Mağaranın keşfedilme tarihi 1991; yani o gün mağaraya giren 4 kişiden 3ü dernek mağarayı keşfettiğinde henüz doğmamıştı.

Tarkan Hoca’nın mağarayla ilgileniyor olmasının sebebi elbette içeride yaşayan yarasa kolonileri. Aynı zamanda duygusal bir yan da taşıyan bir mağara. Tarkan Hoca’nın kendi hocası da bu mağarada yarasalarla çalışmış. Hatta hocası Prof Dr. İrfan Albayrak zamanında köylülerin desteğiyle mağaraya iple sarkıtılarak indirilmiş. Bu sebeple Tarkan Hoca’nın dernekte aldığı SRT eğitimini ilk kez tatbik edeceği yerin bu mağara olması hoş bir tesadüf oldu.

WhatsApp Image 2020-06-15 at 12.51.32(1)

Sonuç olarak Burcu ve Mustafa döşemeyi tamamladılar ve 14.00 sularında mağaraya girdik. Mağaraya bir daraldan giriliyor. -15 20 derecelik bir açıyla ilerleyen bir odaya çıkılıyor ve 15 metrelik bir şaftla son salona geliniyor. Son salon yaklaşık 30 metre genişliğinde bir salon ve bütün mağarada bolca guano var. Ancak Şubat ayında bu mağaraya gittiğimizde kışlayan yalnızca 2-3 yarasa görebildik. Sonuç olarak mağaradan çıktığımızda saat 17.00 ye geliyordu. Mağaradan çıkıldı ve dönüşe geçildi. Saat 19.00 sularında dernekte malzemeleri indirdik. O gün Galatasaray ve Fenerbahçe’nin maçı vardı. Bu sebeple eve gelen konuklarımıza yetişmek için hızla eve geldim. İlk yarı bitmişti. Galatasaray’ın Fenerbahçe’yi Kadıköy’de yıllar sonra yendiği maçın ilk yarısını canlı izleyememek dışında bütün faaliyet çok eğlenceli geçmiş oldu. :)

WhatsApp Image 2020-06-15 at 12.51.32(2)

Faaliyet Ekibi

Burcu Aydın

Eren Çankaya

Mustafa Özkılıç

Tarkan Yorulmaz

Yazan: Eren Çankaya

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp