Karadeniz Proje Faaliyeti - 1
19 Haziran tarihinde 4 adet mağarayı 3 günde jeolojik açıdan çalışmak, fotoğraflamak ve haritalamak için yola çıktık. Eren Çankaya, Ertuğrul Kulaksızoğlu, Murat Gezer, Burak Gezer (ben)'den oluşan 4 kişilik ekip ile ilk olarak Düzce ili sınırları içerisinde Seylik Mağaraları'na gittik.
Mağaranın net konumu olmadığı için bölge halkına sorarak birkaç denemede mağaraları bulduk. Mağaraları kelimesi başlangıçta oldukça belirsizdi bizim için, bir kaç küçük odacık yada bir geniş alana yayılmış bir çok mağara olabilirdi. Tarif edilen konuma ulaşınca mağaralar gözükmeye başladı. Hazırlanıp yürüyüşe başladık. İlk gördüğümüz patika kısa bir süre sonra sık bitki örtüsü tarafında kesildiği için geri dönüp vadinin sol yamacında ki kaya bloğunun yanında ilerlemeye devam ettik ve ilk mağaraya ulaştık. Ortalama 20 metre derinliğinde yan yana dizilmiş 4 koladan oluşuyordu. Mağara vadi tabanına göre biraz daha yukarıda olduğu için sık bitki kapattığı görüş alanımız açılmış oldu. Vadinin sağ ve sol yamaçlarına dizilmiş 24 adet en büyüğü yaklaşık 30 metre derinliğinde irili ufaklı mağaralar mevcuttu. Bölge yatay konumlanmış kumtaşı tabakalarından oluşuyordu. Mağaralar ise bu tabakaların su tarafından aşınmasıyla oluşmuştu. Çalışmalarımızı tamamlayıp bir sonra ki lokasyona doğru harekete geçtik.
Sıradaki mağara yine Düzce sınırları içinde bulunan Fakıllı Köyü'nün merkezinde yer alan Fakıllı Mağarası idi. Fakıllı Köyüne ulaştığımızda ilk olarak yer halk ile görüşüp bilgiler aldık. ve kamp kuracağımız alana karar verip, çadırları kurduk. Akşam Rabia, Burcu, Gül, Pehlil, Mustafa ve diğerleri de ekibe katıldı. Bölgece aşırı miktarda sivri sinek vardı. Gidecekler için sinek kovucu götürmeleri tavsiye edilir. Fakıllı Mağarası giriş kısmı turizme açılmış bir mağara. Mağara sıcak ışık ile aydınlatılmış, yerlere beton dökülmüş, geçişlere demir merdivenler döşenmiş ve galerilerine beton banklar konmuş. Turizme açık olan kısım bittikten sonra mağara daral ile devam ediyor. Ekip gruplar halinde farklı görevlere ayrıldı. Örneğin Eren, Pehlil ve Mustafa haritalama, Ertuğrul,Murat fotoğraf gibi gruplara ayrıldık. Genel olarak oldukça dar ilerleyen ve çamurlu bir mağaraydı. Mağaradan çıktıktan sonra malzemelerimizi temizleyip toparladık. Konaklamak için Bartın da bulunan İnkumu'na gidip geceyi orada geçirdik. Sabah Fakıllı Mağarası için gelen ekip kahvaltıdan sonra bizden ayrıldı.
Bizim için iki mağara daha vardı. İlk olarak Gürcüoluk Mağarasına ulaştık. Mağara eskiden turizme açılmış bir mağaraydı. Yerleri parke taş ile kaplanmış mağara oluşum olarak oldukça zengindi. Ertuğrul ve ben fotoğraf çekerken Eren ve Murat mağaranın haritalamasını yaptılar. Küçük bir mağara olduğu için çalışmalarımız hızlıca bitirip son durak olan Haşhaşlı Mağarası için yola koyulduk. Bartın İli Aydınlar Köyü'nde yol kenarında bunun mağaraya yerel halka danışarak ulaştık. Yaklaşık 200 metre uzunluğunda kısa bir mağara olduğu için çalışmalarımızı hızlıca bitirdik. Çıkışta kahvemizi içerken yerel halkın şikayeti üzerine jandarma geldi. Biraz dertleşip yola koyulduk.