Çayırhan Mağarası / Beypazarı Etkinliği Güncesi (21.10.2023)
Çayırhan hikayesi Yağmur’un derneğe büyük bir heyecanla başlaması sonrasında bir eğitim mağarası planı olarak başladı. Ankara’ya yakın, yatay ve başlangıç için uygun mağara olduğu için Çayırhan seçilmişti ve küçük bir ekip ayarlandı. 21 Ekim Cumartesi sabahı ekip 8.30 civarı dernekten ayrıldı ve yola çıkıldı. İstanbul yolunda Gurmella isimli fırında ufak bir mola verildi ve simit vb. yiyecekler alındı.
Bu faaliyette şoför Birhan değil Kerem’di ve bu durumu değerlendirmek isteyen Birhan arka koltuğa geçtiği gibi uykuya daldı. Duruma Metehan ve Ercan keyifli bir gülümsemeyle tepki verirken, Yağmur bunun anlamını sonraki faaliyetlerde yorgun savaşçı şoför Birhan’ı tanıdıkça anladı.
Ekip ile yeni kaynaşan Yağmur’un, bazı mağara araştırma faaliyetlerinde arazi zorlukları sebebiyle katırlar kiralandığından haberi yoktu ve yolculuk sırasındaki sohbetlerde bunu duyup dehşete düştü fakat sonradan duruma alıştı. Ve haberi olmayan bir diğer durum da, faaliyetler öncesi içilen işkembe çorbasıydı. 9.30 civarı Necati Ustanın Yeri’nde çorba içmek için mola verildi.
Yolculuk sırasında Birhan kısaca kayaçlardan, oluşumlardan ve farklı renkteki katmanların neler ifade edebileceğinden bahsetti.
11.00 civarı mağara ağzının yakınlarına varıldı ve hazırlıklar başladı. Ercan Yağmur’a kafa lambası için pil almasını tembih etmişti fakat en pahalısını almasına gerek olmadığını iletmediği için, heyecanlı Yağmur gidip en pahalısını almıştı ve ekip içinde bu durum gülücüklere sebep oldu. Tulumlar giyildi ve mağara ağzına yürüyüş başladı. 11.30 civarı mağaraya giriş yapıldı. Başta adımlarına güvenmeyen Yağmur, kısa sürede mağarada destek alarak yürümeye alışmaya başladı.
Mağaranın büyük galerilerinden birinde çokça kemik bulundu. Kemikler küçük memeli kemiklerine benzediği için Yağmur mağaradan çıkış yolunda, belki bir laboratuvar çalışması yapma ihtimaliyle bu kemiklerden bir kısmını örnek olarak aldı ve kemiklerden daha iyi anlayan arkadaşlarına sormak için fotoğraflarını çekti.
Mağara, oluşumlarının güzelliğiyle bilinmese de bazı hoş oluşumlar vardı. Ve ekip mağarada görülen kayaçların katmanlarının ve oluşumların nasıl oluştuğu hakkında sohbetler etti. Ne de olsa amaç araştırmak değil, bilgilendirmekti. Ve bu da tabiki bir grup mağaracının ellerine geçen taşları birbirine vurup kedilerince eğitimci oyunlar oynaması demekti.
Ekip taş devri oyunları sonrasında sohbetler eşliğinde mağaraya devam etti. Az sayıda yarasa ve bir yumurta kabuğu gözlemlendi. Ekip için normal olan bu gözlemler, bir çömez için gerçekten heyecan vericiydi.
Mağaraya girilen andan beri ekibin bahsettiği o ışık hüzmeleri inen incir ağaçlı bölmeye gelinmişti ve artık uzun bir mola zamanıydı. İncir ağacı çevresi örümcek ağları ile kaplıydı ve ekip bir şeyler atıştırmak için tabiki adeta kurgusal film karesine benzeyen bu alanı seçti. Atıştırmalıklar arasında olmazsa olmaz probis bisküvi de vardı.
Atıştırmalıklar bitince ekip incir ağacından dışarı tırmanmaya koyuldu ve manzara eşliğinde molaya devam edildi. Kerem mağara tozundan korunmak amaçlı taktığı buff sebepli biraz ürkütücü bakışlar atar gibi gözükürken Ercan da gülücükler saçtığı bu pozu verdi.
İncir ağacından geri mağaraya inildi ve mağaradan asıl çıkış yoluna geçildi. 14.50 civarı ekip mağaradan çıktı ve yol üzerindeki ihbarı gelen bir kaç mağarayı keşfetmek için tekrar yola koyuldu. Yolculuk sırasında Birhan hem yöre insanından mağara bilgisi almak hem de Ankara’da yetişmediğini bildiği çarkıfelek çiçeğini ekibe göstermek için aracı durdurdu.
İhbar gelen bölgeye 15.40 civarı varıldı ve keşif tekrar başladı fakat uzun sürmedi çünkü ekip farketti ki bu mağaralar devam etmeyen inlerdi.
Ankara merkeze dönüş yoluna geçildi ve 17.00 civarı Ayaş Sofrası’nda yemek yemek için mola verildi. 18.00 civarı dernek evine varıldı, ve böylece sezonun ilk eğitim mağarası tatlı anılar geride bırakılarak tamamlanmış oldu.
Günce Yazarı: Yağmur Acer
Ekip: Birhan Altay, Ercan Şahin, Kerem Kaya, Metehan Çetin, Yağmur Acer